Ga naar agendaoverzicht Ga naar agendaoverzicht

Evaluatie experiment vroeg er op af

Download als PDF

Omschrijving

Op 1 januari 2022 zijn 10 gemeenten gestart met het experiment vroeg er op af gemeentebelastingen. Volgens de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) is er geen wettelijke basis om gemeentebelastingen in het kader van vroegsignalering door te geven. In het experiment wordt onderzocht of de signalen vanuit gemeentebelastingen, inwoners in beeld komen die nog niet eerder bekend waren bij vroegsignalering en schuldhulpverlening. De verwachting is dat ondanks de signalen op huur, energie, zorg en drinkwater, niet iedereen die hulp nodig heeft wordt gevonden. In 2025 vindt er een evaluatie plaats. Mogelijk kan na de evaluatie de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening worden uitgebreid met gemeentebelastingen

Impact op belastingorganisaties

Na evaluatie van het experiment vroeg er op af, kan mogelijk de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening worden uitgebreid. Dit heeft consequenties voor het invorderingsbeleid van belastingorganisaties. De signalen worden pas doorgegeven wanneer de betalingsachterstanden met sociaal incasseren niet zijn opgelost.

Wanneer dit speelt voor belastingorganisaties

Vervolg bekend na evaluatie in 2025.

Betrokken organisatie(s)

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VNG en de 10 gemeenten (Amsterdam, Dordrecht, Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Midden-Groningen, Purmerend, Roerdalen, Rotterdam en het Westland)

Tijdsplanning 2024 - 2026
Proces dat geraakt wordt Invordering
Typering Wijziging wet- en regelgeving
Soort externe ontwikkeling Maatschappelijke en politieke ontwikkeling
Bijgewerkt op 14 februari 2024
Deel dit bericht via:

Heeft u vragen of aanvullingen over dit agendapunt?

De bovenstaande (persoons)gegevens gebruiken we uitsluitend voor het beschreven doel. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.