Ga naar agendaoverzicht Ga naar agendaoverzicht

Mogelijke kwaliteitseisen van BZK voor de modelmatige waardebepaling

Download als PDF
keurmerk-06

Omschrijving

In maart 2019 schreef Minister Ollongren van BZK een kamerbrief waarin zij aangaf zich zorgen te maken over de kwaliteit en onafhankelijkheid van fysieke taxaties van woningen. Een onderzoek van De Nederlandse Bank duidt op een systematische overwaardering van taxaties ten opzichte van de koopsom. Mogelijk overwaarderen taxateurs om de kans te vergroten dat kopers een hypotheek krijgen en dus dat de aankoop van de woning doorgaat. Kopers mogen immers niet meer lenen dan de taxatiewaarde. Als de taxatiewaarde structureel hoger ligt dan de koopsom dan is dit relevant voor de financiële stabiliteit, omdat er dan mogelijk sprake is van overkreditering van huizenkopers.

Op dit moment wordt er onder leiding van het ministerie van BZK in verschillende werkgroepen met betrokken partijen gesproken over het gebruik fysieke en modelmatige taxaties in Nederland.

Impact op belastingorganisaties

De impact van deze ontwikkeling op de WOZ-waardering door gemeenten en belastingorganisaties is op dit moment nog onduidelijk.

Wanneer dit speelt voor belastingorganisaties

Vanaf 2021.

Betrokken organisatie(s)

Ministerie van Financiën, BZK, Nationale Hypotheek Garantie (NHG), Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Nederlandsche Bank (DNB), Waarderingskamer.

Tijdsplanning 2021 - 2023
Proces dat geraakt wordt Waarderen
Typering Wijziging wet- en regelgeving
Soort externe ontwikkeling Bestuurlijke ontwikkeling
Bijgewerkt op 26 januari 2021
Deel dit bericht via:

Heeft u vragen of aanvullingen over dit agendapunt?

De bovenstaande (persoons)gegevens gebruiken we uitsluitend voor het beschreven doel. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.