Inwoners met een inkomen op bijstandsniveau en weinig of geen vermogen, ontvangen doorgaans kwijtschelding van gemeentelijke- en waterschapsbelastingen. Door de stijging van het wettelijk minimumloon per 1-1-2023, heeft een groep uitkeringsgerechtigden vanaf dat moment een te hoog inkomen voor kwijtschelding. Dit gaat om inwoners met een Wajong-uitkering. Voor mensen met een andere UWV-uitkering (WIA/WAO, WW, ZW) hangt het van de uitkeringshoogte af, of zij niet meer in aanmerking komen voor kwijtschelding.
De oproep was om voor belastingjaar 2023 en 2024, niet tot invordering over te gaan. Hiermee wordt voorkomen dat deze groep inwoners er in koopkracht op achteruitgaat. In de afwijzingsbeschikking van de kwijtschelding, wordt dan aangegeven dat de belastingaanslag niet hoeft te worden betaald. Als iemand over vermogen beschikt, geldt dit niet.
Het Rijk zou werken aan een structurele oplossing per 2025, maar dit wordt naar verwachting per 2026. Voor belastingjaar 2025 zal nog hetzelfde moeten gebeuren als belastingjaren 2023 en 2024. Een Een structurele oplossing vergt aanpassing van wet- en regelgeving. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet hiervoor oplossingsrichtingen samen met BZK, IenW en FIN verkennen. De commissie invordering van de LVLB heeft ondersteund bij de tijdelijke oplossing en zet zich in om dit blijvend aan te kaarten om tot een structurele oplossing te komen.
Het werkproces zal aangepast moeten worden voor de groep Wajong’ers, WIA en WAO-uitkeringsgerechtigden. Dit gaat om de afwijzingen op basis van betalingscapaciteit. De belastingjaren 2023, 2024 en 2025 worden dan niet verder ingevorderd.
2023 - 2026
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ministerie van Infrastructuur en Waterschap, Ministerie van Financiën en VNG/UvW.