Het doel van het wetsvoorstel is om een wettelijke grondslag te creëren voor verbeterde uitwisseling van gegevens tussen de beslagleggende partijen bij samenloop van beslagen en verrekeningen. De Wskd is een onderdeel van de landelijke Brede Schuldenaanpak uit 2018. In navolging op Wet vereenvoudiging beslagvrije voet is de Wskd een volgende stap om het bestaansminimum van inwoners te borgen en het onnodig ophogen van schulden zoveel mogelijk te voorkomen. Er komt een routeervoorziening voor de daadwerkelijke uitwisseling van de gegevens. Hierdoor wordt een volgende stap gezet in een betere borging van het bestaansminimum en het zoveel mogelijk voorkomen van ophoging van schulden met onnodige kosten.
Beslagleggende partijen melden een beslag/verrekening aan in de (nog te bouwen) routeervoorziening. Vooraf kunnen beslagleggende partijen inzien of er al beslag/verrekening loopt bij een inwoner. Op die manier kan voordat er beslag wordt gelegd de opportuniteitafweging worden gemaakt om een beslag wel of niet door te zetten. Ook kunnen beslagleggende partijen op verzoek gegevens voor bijvoorbeeld de beslagvrije voet met elkaar uitwisselen. En wordt er inzichtelijk wie de coördinerend deurwaarder is.
Een randvoorwaarde is dat organisaties een jaar de tijd nodig hebben om aan te sluiten, want deze wijziging betreft een grote aanpassing van de werkprocessen van belastingorganisaties. Wanneer duidelijk is hoe de wijziging eruit komt te zien, zal de impact beter ingeschat kunnen worden.
In 2024 zijn rijkspartijen gestart met de voorbereidingen om alternatieve oplossingsrichtingen te verkennen. Het ministerie van SZW heeft hierin een regierol en zorgt ervoor dat ketenpartners toewerken naar een gemeenschappelijk gedragen oplossing. Er zijn 9 oplossingsrichten opgeleverd en de kansrijke oplossingen worden verder geselecteerd.
Het is nog niet bekend wanneer de wet in werking treedt.
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en VNG/UvW